TOP-2.1.2-16-BA1-2017-00004 (Zöldváros rehabilitáció)

Kedvezményezett neve: Sellye Város Önkormányzat (7960 Sellye, Dózsa Gy. u. 1.)

Projekt azonosítószáma: TOP-2.1.2-16-BA1-2017-0000

Címe: Élhetőbb, szebb, zöldebb város megteremtése az Ormánság szívében

A szerződött támogatás összege: 300.000.000 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt időtartama: 2018.10.01.-2021.12.hó

A projekt tartalmának bemutatása:

Sellye Város településszerkezetében a projekt megvalósítása egy másodlagos központi tengelyt képez, megújítva ezzel a város középső területét, amelynek számos közterülete és közösségi tere van. Ez a központi tengely egyúttal számos városi, közösségi intézményt összeköt, mint például a Városháza, Általános Iskola, Sportcsarnok, városi piac, autóbusz megálló, egészségügyi központ, munkaügyi központ. Ezeken a területeken jelentősen javul a város arculata, Sellye Városképe. Több központú, sokszínűbb településszerkezet jön létre. A projekt a belső megközelíthetőség, elérhetőség javulását elősegíti, hiszen javul a gyalogos úthálózat minősége, és fontos közösségi intézményeket köt össze. A projekt talán leglátványosabb eleme a Korongi tér felújítása, ahol új járdarendszert építenek, valamint a park növényzete is jelentős rehabilitáción esik át, melynek egy új öntöző hálózat is a részét képezi. Felnőttek és gyermekek számára épülő játszótér mellett pihenőpark kialakítása is megvalósul. A tér a felújítást követően számos „soft” tevékenységnek, közösségi programnak biztosít helyszínt. További fontos tervezett fejlesztés a Bodonyi Nándor- és az Árpád utca mentén történő világítási rendszer kiépítése, valamint árokfedés és járdaépítés. A településfejlesztési célokkal maximálisan összhangban van a projekt, hiszen a gyalogos úthálózat fejlesztésével javul az egyes közintézmények elérhetősége, nem beszélve arról, hogy vonzó, fenntartható épített környezet, közterületek kerülnek kialakításra. A fejlesztés fontos hozadéka, hogy erősíti a közösségi szemléletmódot, lehetőséget biztosít a település lakosságának aktív sportolásra és szabadidő kellemes eltöltésre.

A „Zöld Város” szorosan kapcsolódik a „barnamezős” projekthez hiszen a barnamezős projekt e másodlagos tengely folytatását jelenteni a Városháza felé.

A fejlesztés 2021. decemberében zárult, így a lakosok már teljes mértékben használatba vehetik a megújult közterületeket.