TÁJÉKOZTATÓ AZ NTAK - VENDÉGLÁTÁS LEGFONTOSABB TUDNIVALÓIRÓL

NTAK – vendéglátás legfontosabb tudnivalói

 

2023. július 1-től életbe lép az NTAK. az MTÜ Zrt a vendéglátó üzletek (és turisztikai attrakciók) kötelező adatszolgáltatása. 2023. július 1-től csak az évi 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vállalkozások számára lép életbe ez a kötelezettség.

 

Mi is az az NTAK?

Az NTAK a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rövidítése. Az NTAK célja, hogy Magyarországnak (értsd: Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt » MTÜ) nagyobb rálátása legyen a turizmusra, ezáltal hatékonyabban lehessen fejleszteni a turizmust (országon belül és a beutaztatást is).

Lássuk be, ez alapvetően jó cél. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy az adatszolgáltatás a mostani alkalommal a nagyobb (100m Ft netto éves árbevétellel rendelkező) vendéglátó helyeket érinti, akik jellemzően rendelkeznek azokkal az éttermi szoftverekkel, amik fel vannak készítve az adatszolgáltatásra.

Viszont kevesen tudják, hogy a regisztráció mindenki számára kötelező!

 

NTAK regisztrációra kötelezettek

A kereskedelmi tevékenységek végzéséről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján az NTAK-regisztrációra köteles vendéglátó üzletek típusai:

 • étterem (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)
 • büfé (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)
 • cukrászda (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)
 • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely (TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás)
 • italüzlet, bár (TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás)
 • zenés-táncos szórakozóhely (TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás)
 • munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely (TEÁOR’08: 5629 – egyéb vendéglátás)
 • gyorsétterem (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)
 • rendezvényi étkeztetés (TEÁOR’08: 5621 – rendezvényi étkeztetés)
 • alkalmi vendéglátóhely (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)
 • mozgó vendéglátóhely (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)
NTAK regisztráció menete

Az NTAK regisztráció 2 lépésből áll:

 1. központi regisztráció
 2. ágazgati regisztráció

Regisztrálni az ntak.hu oldalon lehet Ügyfélkapu azonosító megadásával.

info.ntak.hu/regisztracio linken részletes információ olvasható a regisztrációról, regisztráció menetéről.

 

NTAK adatszolgáltatás szakaszos bevezetése

A jogszabály szerint 2023. július 1. napjától az NTAK-ba történő adatok szolgáltatására és továbbítására kizárólag azon vendéglátó üzlet üzemeltetője és turisztikai attrakció működtetője köteles saját vendéglátó vagy jegykezelő szoftverén keresztül, amelynek 2022. évi nettó árbevétele szolgáltatási helyenként meghaladta a 100 millió forintot.

 

A jogszabály alapján 2024. január 1. napjától az NTAK-ba történő adatok szolgáltatását és továbbítását azon vendéglátó üzlet üzemeltetője és turisztikai attrakció működtetője köteles megkezdeni, amelynek szolgáltatási helyenként 2022. évi nettó árbevétele elérte a 12 millió forintot, de nem haladta meg a 100 millió forintot.

 

A jogszabály a nettó árbevétel számításakor a vendéglátóüzletek esetében a vendéglátás jellegű kereskedelmi tevékenységből származó bevételt veszi alapul, míg a turisztikai szolgáltatók esetében a turisztikai attrakció szolgáltatásaihoz kapcsolódó jegyértékesítésből származó tevékenység lesz a mérvadó.

 

Az MTÜ javasolja azt is, hogy a 12 millió forint nettó árbevételt el nem érő vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára ne legyen kötelező az NTAK adatszolgáltatás.

 

Gyakori kérdések NTAK-kal kapcsolatosan

A www.gastro.hu/ntak#ntak-FAQ címen összegyűjtjük a leggyakoribb kérdéseket NTAK-kal kapcsolatosan. 

Ugyanakkor tudjuk, hogy minden élethelyzet egyedi, ezért egy kérdőívet készítettünk, amin keresztül nyugodtan fel lehet tenni a kérdéseket, ezeket összegezzük, rendezzük, megkérdezzük és utána a választ eljuttatjuk a kérdést feltevőnek, plusz közzétesszük egy közös tudásbázisban, hogy minél több emberhez eljussanak a hiteles válaszok!

 

Tudjuk, hogy nem egyszerű ez a folyamat, ezért próbálunk benne segíteni!